Leefstijl

LEEFSTIJL EN HORMONEN

hormoonbalans


Ai, soms heb je dat. Dat je niet lekker in je vel zit. Soms eens even een paar uur of zelfs een dag.

Vaak lukt het je zelf om weer een goede balans te vinden door in het weekend rust te nemen, juist even te gaan sporten, de deadline toch te halen of weer even een paar dagen op je voeding te letten. Dan kan je zomaar weer dagen vooruit. Soms duurt het niet lekker in de vel zitten langer. Je bent moe, slaapt slecht, voelt je opgejaagd, je lichaam raakt uit vorm, er komen kilo’s aan of je raakt ze onbedoeld kwijt, je bent sneller geïrriteerd, je ziet er moe uit of krijgt misschien wel klachten van darmen, gewrichten of bijvoorbeeld je huid.


Je hormonale systeem is dan te ver uit balans en je zal daar echt aandacht aan moeten besteden om te voorkomen dat je klachten chronisch worden. Om je balans weer terug te krijgen, werken we in het traject aan drie pijlers: Voeding,  Beweging en Ontspanning


HORMONEN, WAT ZIJN DAT?


Hormonen zijn signaalstoffen die door endocriene klieren worden afgegeven. Via de bloedbaan worden ze doorgegeven aan cellen of organen, waar ze een proces in gang zetten. De hormonen spelen een belangrijke rol bij de stofwisseling, denk daarbij bijvoorbeeld aan het schildklierhormoon, aan insuline, glucagon en aan cortisol. Voor de voortplanting zijn voor vrouwen met name  oestrogeen en progesteron en bij mannen testosteron belangrijk. Er zijn ook hormonen die je hongergevoel, je slaappatroon, de groei en aanmaak van nieuwe cellen en je zout- en waterhuishouding regelen. Samen zorgen ze voor een homeostase in je lichaam.

voeding

GEZONDE VOEDING


Gezonde voeding, waar hebben we het dan over? In de wirwar aan onderzoeken en adviezen is er één simpel basis advies: Eet dat wat je oma zou herkennen. Vergeet al die ‘voedselknutsels’ die je in de supermarkt en onderweg ziet liggen. Eet dat wat uit de natuur komt. Puur en onbewerkt.


Daarbij is het belangrijk om voldoende te eten. Anders breng je je lichaam in stress. Bij crash dieten zien we vaak dat mensen afvallen en daarna meer bijkomen dan dat ze zijn afgevallen.


Heb je gevoelige darmen, dan zijn er verschillende manieren om daar rekening mee te houden. Herstel van de darm is dan erg belangrijk.


Hier vind je meer informatie over voeding.

bewegen

VOLDOENDE BEWEGEN


Bewegen is belangrijk. Het helpt onze gewrichten en het weefsel soepel te houden, om afvalstoffen af te voeren en om calorieën te verbranden. Vaak is het ook een prettige manier om je geest te verzetten. Wanneer je buiten beweegt doe je ook nog een hoop frisse lucht en, als het even kan, wat zonlicht op. Er zijn vele mogelijkheden om te bewegen.


Het doel dat je hebt is van invloed op het beweegadvies. Wil je een betere conditie? Wil je spiermassa opbouwen? Wil je afvallen? Wil je ontspanning vinden in het bewegen? Is bewegen voor jou een sociale aangelegenheid?


Lees hier meer over bewegen. Wil je hier persoonlijk advies in, neem dan contact op met de praktijk.

ontspanning

REGELMATIG ONTSPANNEN


Ons lichaam heeft rust en ontspanning nodig om te verteren, te herstellen en op te bouwen.


Melatonine helpt ons om in slaap te vallen. Daarbij helpt het als we al ontspannen zijn voordat we naar bed gaan en dat de ruimte voldoende donker is. Tijdens onze slaap piekt het groeihormoon.


Cortisol is een hormoon dat ’s morgens piekt. Het zet het lichaam aan tot actie en helpt om fris aan de dag te beginnen. Als de bijnieren, die cortisol aanmaken, overprikkeld zijn, heb je een opgejaagd gevoel gedurende de dag en avond. ’s Morgens is er dan soms nog niet genoeg cortisol in omloop. Als de bijnieren uitgeput zijn, dan zal jij je ook uitgeput voelen.

WAT IS JOUW DOEL?


Wil je fitter worden? Wil je sterker worden? Wil je afvallen? Wil je juist aankomen? Wil je beter voor jezelf zorgen? Wil je minder druk in je hoofd zijn? Wil je minder last hebben van eetbuien? Wil je gezonder eten? Wil je gezonder leven? Wil je meer energie? Wil je een betere conditie? Wil je meer tijd voor je zelf? Of wil je een combinatie van een deel van deze doelen?


WIL JIJ WERKEN AAN JOUW DOEL?


Wil je aan jouw doel werken en wil je daar begeleiding bij?

Neem dan contact op met de praktijk. We sturen je dan een vragenlijst toe die we tijdens de intake samen doornemen. Afhankelijk van je doelen, wensen en motivatie maken we een plan op maat om naar jouw doel toe te werken.